Ha-Bo

Ostindiefararen Götheborg

Det fullriggade skeppet Ostindiefararen Götheborg byggdes på varvet Terra Nova i Stockholm och var det Svenska Ostindiska Kompaniernas första skepp med namnet GÖTHEBORG. (År 1787 byggdes den andra ostindiefararen med namnet Götheborg).

Ostindiefararen GÖTHEBORG (1738-1745) var ett framgångsrikt skepp. Hon hade seglat två gånger till Kina, 1739-40 och 1741-42 och bringat sina ägare stora vinster. Hon startade sin tredje resa den 14 mars 1743 och gick på grund 30 månader senare, den 12 september 1745, bara 900 meter från Nya Elfsborgs Fästning, några sjömil från hemmahamnen Göteborg. Orsaken till olyckan ligger fortfarande höljt i dunkel och väckte stor förundran i dåtidens Sverige.

Till sist föll den förlista ostindiefararen i glömska tills en dykare 240 år senare återupptäckte henne och påbörjade marinarkeologiska utgrävningar. Bland dykarna som undersökte vrakplatsen väcktes iden att bygga en kopia av det sjunkna skeppet. SOIC AB bildades 1993 och 1995 sträcktes kölen på den blivande Ostindiefararen Götheborg III. Sjösättningen ägde rum 2003 i närvaro av H M K Carl XIV Gustaf, skeppets högste beskyddare.

Ostindiefararen Götheborg III ägs och drivs av SOIC AB. Skeppet har redan varit på sin första Kinaresa och bidragit mycket positivt till att marknadsföra Sverige och Svenska företag.

Om du köper denna modell stödjer du detta storslagna projekt och är med att säkra skeppets framtid och dess möjligheter att marknadsföra Sverige och bevara unik svensk historia.

Modellen är tillverkad enligt ritningar, fotografier och konstruktiv kritik från bland andra skeppsbyggmästaren Joakim Severinsson. Det har tagit erfarna hantverkare över en månad att tillverka denna detaljerade modell i mycket hög kvalitet.

Vi är mycket glada och stolta över att Kinas vicepresident Xi Jinping fick en modell av Ostindiefaren i gåva då ha besökte Göteborg i våras.

Klicka på länken nedan för att köpa ett exemplar av modellen

www.mamut.net/soic/shop/

Klicka på länken nedan om du önskar veta mer om Ostindiefararen Götheborg

http://www.soic.se/